Här har vi sammanställt några fria texter som sammanfattar särskilda egenskaper och säljfördelar för Höga Kusten. Använd dem gärna som komplement i din digitala presentation eller trycksak.
När vi får möjlighet att beskriva Höga Kustens fördelar ska vi passa på att berätta om landhöjningen, naturen, äventyren och gemenskapen. Använd gärna dessa budskap för att beskriva våra unika förutsättningar.
Söker du naturupplevelser på riktigt hög nivå? Då är vårt vackra världsarv Höga Kusten ett måste. Längs Norrlandskusten, mellan Härnösand och Örnsköldsvik, finns världens högsta kustlinje med helt unika bevis på hur landet rest sig efter varje istid.
Hos oss slår du läger med människor från hela världen. Du väljer själv om du andas in naturen, dofterna och kulturen långsamt eller höjer pulsen i en spännande aktivitet. Oavsett vilket, törs vi lova att du tappar andan av den storslagna utsikten.
Välkommen till Höga Kusten!
Att Höga Kusten har en rekordstor landhöjning efter inlandsisen är en av huvudanledningarna till att området utsågs till ett naturvärldsarv av UNESCO vid millennieskiftet. Världsrekordet är uppmätt vid Skulebergets topp, där kustlinjen gått hela 286 meter högre än nuvarande havsyta.
Förutom Skuleberget är Norrfällsviken, Skuleskogens nationalpark, Trysunda, Sörleviken och Högklinten spännande platser att besöka. Här finns höga kalottberg, gigantiska klapperfält, avsnörda havsvikar och isräfflor på runda berghällar. De här naturformationerna är världsunika bevis på att landet höjt sig efter varje istid. Här lockar även Sveriges högsta ö, Mjältön, som sträcker sig 236 meter över havet och Bottenhavets största djup, Ulvödjupet, som bottnar 293 meter under havsytan.
För tillfället höjer sig Höga Kusten med cirka 8 millimeter per år och blir med andra ord ständigt högre.
I Höga Kusten förenas öppet hav, branta berg och djupa skogar. Naturen är destinationens största tillgång och en källa till välmående för både invånare och besökare. Då Naturskyddsföreningen, via en jury, valde ut ett antal kandidater och därefter lät allmänheten rösta utsågs Höga Kusten 2016 till Sveriges vackraste natur.
I den väglösa och vilda Skuleskogens nationalpark är Slåttdalsskrevan, utsikten från Slåttdalsberget, spåren av landhöjningen, storskogen och Naturum Höga Kusten några av sevärdheterna.
I skärgården är Ulvön, Trysunda och Grisslan tre kända och kära öar. Skags och Högbondens fyr med omgivningar är andra höjdpunkter, liksom Rotsidan och fiskelägena i Norrfällsviken och Bönhamn. Skärgården kan, förutom via egen båt, upplevas via reguljär skärgårdstrafik, chartertrafik eller långkryssningar. Likaså lockar vackert belägna havsbad så som Smitingen, Gullvik och Storsand många besökare.
Andra naturupplevelser av rang är älvarna och deras dalgångar, med den stora Ångermanälven som den största. Älven är känd för de nipor som bildats tack vare landhöjningen, sitt fina laxfiske och inte minst Högakustenbron.
Vårt kulturarv innehåller mångtusenåriga spår av mänsklig närvaro. Från stenålderns boplatser och fångstgropar, till bronsåldersrösen och järnålderns gravhögar och vidare till vår tids bostäder och besöksmål.
I Nämforsen vid Näsåker – som är en av de största enskilda hällristningsplatserna i norra Europa – antas de äldsta spåren vara 6 000 år gamla. Flera fornborgar från järnåldern påminner om mer krigiska perioder när lokalbefolkningen behövde skydda sig mot främlingar som kom från havet. En av de finaste finns på toppen av Rödklitten, som ligger längs Världsarvsleden.
Här finns gott om avgörande händelser som format oss – som de stora häxprocesserna på 1600-talet och skotten i Ådalen 1931 – och här finns sägner, historia och mytomspunna platser. Många berättelser om troll och rövare kretsar kring Rövargrottan i Skuleberget. Under 1600-talet lade rövarna beslag på grottan och plundrade både byarna runtomkring och handelsresanden som passerade förbi.
På senare tid kompletteras kulturarvet i Höga Kusten av Gävlefiskarna och surströmmingen, älvdalarnas historia, vackra gårdar, en spännande industrihistoria, verk av stora konstnärer, High Coast Art Valley, Länsmuseet Murberget och mycket, mycket annat.
Naturen har lagt grunden till ett brett friluftsliv i Höga Kusten. Friluftslivet har i sin tur öppnat upp för ett enormt utbud av aktiviteter, äventyr och arrangemang. Höga Kusten är i dag en erkänd och prisbelönt destination för just detta.
Ett allt större antal besökare från exempelvis Tyskland, Finland och Nederländerna kommer varje år för att uppleva vandring, paddling, fiskeäventyr och andra aktiviteter. Här finns allt från bäversafari, hundspann och kajakuthyrning, till flottfärder, långritter, snöskovandringar, utförsåkning, rovdjursspaning och sälsafari. För den som vill tävla i naturen erbjuds både Swimrun och utmanande traillopp.
Skuleberget lockar många äventyrare. Här finns Europas största Via Ferrata-anläggning med flera leder av olika svårighetsgrad. Till toppen går också en linbana både sommar- och vintertid.
Här finns det norrländska lugnet. Men också det inspirerande mötet mellan människor. Vårt prestigelösa och varma sätt att vara är ett uppskattat karaktärsdrag. Vi vill umgås, utan attityder eller värderingar och här är alla välkomna. Många besökare kommer faktiskt till Höga Kusten just för mötet med andra i en omgivning som speglar de egna värderingarna kring bemötande och naturhänsyn.
Dessa vänliga möten kan ske på destinationens boendeanläggningar, längs en vandringsled eller i en övernattningsstuga – men också i mer arrangerad form, som på olika frilufts- och smakfestivaler. Eller på musikfestivalerna Urkult och Skulefestivalen, som är två mötesplatser där hela familjer deltar i kulturupplevelsen med vacker natur som fond.
Höga Kusten Destinationsutveckling AB
Järnvägsgatan 6, 891 31 Örnsköldsvik
info@hkdest.se
Org.nr: 556961-4067