”En samordnare är nyckeln för lyckat samarbete”
Micke Berggren, Kramfors-Alliansen
Idrottsföreningen Kramfors-Alliansen har bedrivit breddverksamhet i 120 år och har totalt tolv sektioner med fokus på rörelseglädje och inkludering. Med över tusen aktiva ser ordföranden Micke Berggren många möjligheter – men också utmaningar.
Som både föreningsordförande och näringslivschef i Kramfors har han en förståelse för hur viktigt ett gott företagsklimat är och vilken betydelse föreningslivet har för att skapa det.
– Jobb är viktiga, men för inflyttningens skull är de mjuka värdena avgörande. Här spelar föreningslivet en stor roll. Det här är frågor som vi vill jobba mer med och vi har inlett ett projekt tillsammans med kommunen och näringslivet, på initiativ av näringslivet. Ingången i projektet är hur vi tillsammans kan arbeta med social hållbarhet, säger Micke Berggren.
Genom att skapa en social inkörsport hjälper föreningen till att göra kommunen mer attraktiv, och förenklar processen att komma in i både samhället och arbetslivet.
Kramfors-Alliansen har sedan några år tillbaka arbetat aktivt med att återfå medlemmar efter ett stort tapp av ungdomar i åldrarna 7–21 år, mellan åren 2018–2021. Genom att vara ute i skolor och erbjuda barn och ungdomar möjlighet att testa på olika sporter under lättsamma och roliga former har föreningen lyckats öka antalet medlemmar med tio procent. En viktig del i detta projekt var en avlönad projektledare.
Enligt Micke Berggren behövs det en arvoderad roll som kan fungera som en länk mellan kommun, näringsliv och föreningslivet för att driva dessa viktiga frågor framåt. Pengar som näringslivet har, men inte föreningslivet. Genom att hjälpas åt utifrån sina olika förutsättningar kan alla bli vinnare, menar Micke Berggren.
”För att vi alla ska behålla och attrahera kompetens måste vi tillsammans skapa ett attraktivt samhälle att bo, leva och verka i. I detta är föreningslivet livsavgörande.”
Skapa forum där företag och individer kan träffas efter skola och arbete, exempelvis föreningsaktiviteter eller gemensamma projekt.
Satsa på idrott som kan bidra till inkludering, vilket gör det attraktivt att stanna kvar i området.
Uppmuntra företag att delta i föreningslivet genom att sponsra eller bidra med tid, och visa hur detta engagemang kan skapa både social och ekonomisk vinst för alla.
Någon måste dra i och leda frågorna och fungera som en länk mellan förening, kommun och näringsliv. Lyckas detta är alla vinnare!
”Våga samarbeta med den som är olik dig”
Sofie Holmgren, samordnare Bygdsam Nätradalen
”Ta vara på kraften i det ideella engagemanget”
Mia Karlsson, ordförande Leader Höga Kusten och Sollefteå Skidor
”Partnerskap i stället för sponsring är ett nytt sätt att tänka”
Julia Sandberg, Bygg & Byggledning i Örnsköldsvik
”Vi ser det som att föreningen säljer social hållbarhet”
Jonas Wessling, Härnösands Handbollsförening
”Ridskolan är en arena för tillväxt och samverkan”
Annika Lundqvist, Härnösands ridskola
Höga Kusten Destinationsutveckling AB
Järnvägsgatan 6, 891 31 Örnsköldsvik
info@hkdest.se
Org.no: 556961-4067