Fakta

Fakta

Kanske vet du ungefär vad du vill berätta, men minns inte exakt hur det var? Här får du hjälp på vägen med platserna, årtalen, måtten och antalen. Du kan också känna dig trygg med att det här är ämnen som representerar varumärket Höga Kusten på allra bästa sätt.

Tack vare den unika naturen och rekordstora landhöjningen efter inlandsisen har UNESCO utsett Höga Kusten till ett naturvärldsarv

Högakustenbron, med sin totala längd på 1.867 meter, invigdes december 1997.  Hängbron är ett av Sveriges högsta byggnadsverk med en höjd på 180 meter ovan vattenytan

Höga Kusten-leden är en 127 km lång vandringsled mellan Hornöberget vid Ångermanälvens mynning och Varvsberget i Örnsköldsvik. Den är indelad i 13 etapper, och det finns minst en övernattningsmöjlighet under tak längs varje etapp. 

Då Naturskyddsföreningen, via en jury, valde ut ett antal kandidater och därefter lät allmänheten rösta utsågs Höga Kusten 2016 till Sveriges vackraste natur. 

Höga Kusten och framförallt Ulvön är surströmmingens centrum i Sverige. Här konsumentförpackades den första surströmmingen i plåtburk omkring år 1890. Surströmmingspremiären sker tredje torsdagen i augusti. 

Målet för destinationen Höga Kusten är att nå attraktionskraft i internationell klass till år 2025, vilket i sin tur ska leda till 800 nya arbetstillfällen fram till samma år.

I Höga Kustens fyra kommuner - Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik - bor ca. 120.000 människor på en yta som omfattar 14.500 km2.

Höga Kusten är en av Sveriges snabbast växande destinationer. Sommaren 2016 slåg gästnattsstatistiken rekord för 6:e året i rad och på helårsbasis har antalet gästnätter ökat med 47% under perioden 2010 till 2016.

I Höga Kusten finns för närvarande 126 naturreservat och en nationalpark (Skuleskogen). Naturreservat bildas för att skydda naturområden, bevara biologisk mångfald, vårda och bevara värdefulla naturmiljöer och arter eller tillgodose behovet av områden för rekreation.

Höga Kusten Turism är destinationens sälj- och marknadsbolag som sedan 2010 spelat en allt viktigare roll för att stärka besöksnäringen i Höga Kusten. Bolaget ägs av ca 85 företag.

Andelen utländska besökare bara ökar. Dessa står nu för en sjättedel av samtliga övernattningar i Höga Kusten. Totalt har utländska gästnätter ökat med 87% under perioden 2010 till 2016.

Besöker du Höga Kusten, och vill bo kommersiellt, så kan du välja att sova i en av destinationens 3.728 bäddar, hyra en av 353 stugor eller istället slå upp ditt tält på en av 1.522 tält-/husvagnsplatser.