Höga Kusten

Om Höga Kusten

Tiotusen år av landhöjning - Tiotusen år av nya utsikter

Det är ingen slump att allt fler söker sig till Höga Kusten.

 

Söker du naturupplevelser på riktigt hög nivå? Då är vårt vackra världsarv Höga Kusten ett måste. Längs Norrlandskusten, mellan Härnösand och Örnsköldsvik, finns världens högsta kustlinje med helt unika bevis på hur landet rest sig efter varje istid.
 

Hos oss slår du läger med människor från hela världen. Du väljer själv om du andas in naturen, dofterna och kulturen långsamt eller höjer pulsen i en spännande aktivitet. Oavsett vilket, törs vi lova att du tappar andan av den storslagna utsikten.

 

Men det är inte bara turister som i allt större grad söker sig hit, utan också entreprenörer som vill bli del av en destination som vill göra skillnad. Framtidens Höga Kusten är här! Nämligen ett Höga Kusten som välkomnar gäster från världens alla hörn och som främjar framgångsrikt företagande i en världsunik miljö.

 Unikt världsarv

Att Höga Kusten har en rekordstor landhöjning efter inlandsisen är en av huvudanledningarna till att området utsågs till ett naturvärldsarv av UNESCO vid millennieskiftet. Världsrekordet är uppmätt vid Skulebergets topp, där kustlinjen gått hela 286 meter högre än nuvarande havsyta.

 

Förutom Skuleberget är Norrfällsviken, Skuleskogens nationalpark, Trysunda, Sörleviken och Högklinten spännande platser att besöka. Här finns höga kalottberg, gigantiska klapperfält, avsnörda havsvikar och isräfflor på runda berghällar. De här naturformationerna är världsunika bevis på att landet höjt sig efter varje istid. Här lockar även Sveriges högsta ö, Mjältön, som sträcker sig 236 meter över havet och Bottenhavets största djup, Ulvödjupet, som bottnar 293 meter under havsytan. 

 

För tillfället höjer sig Höga Kusten med cirka 8 millimeter per år och blir med andra ord ständigt högre.

 

Unik entreprenörsanda

I Höga Kusten finns några av Sveriges största industrier inom flera områden. Den starka entreprenörsandan, som alltid präglat regionen, lever påtagligt vidare och frodas nu även inom besöksnäringen. Satsningar görs numera också på hållbar utveckling där det finns goda möjligheter för gröna alternativ att utvecklas. 

 

Eftersom antalet besökare till Höga Kusten är stadigt ökande så ökar efterfrågan på boende likaså. Satsningar så som Elite Plaza Örnsköldsvik, Ulvö Hotell och Hotell Hallstaberget är uppskattade tillskott inom destinationen men behöver kompleteras av ytterligare boendealternativ. Det lokala näringslivet tillsammans med offentliga aktörer smider många spännande planer för att möta den ökade efterfrågan.

 

Höga Kustens storslagna landskap lockar turister från världen över och här finns ypperliga möjligheter för turistverksamheter då naturen bjuder på upplevelser året om. Tack vare de goda transportmöjligheter knyts det unika friluftslivet i destinationen samman med närliggande storstäder. Dagliga avgångarna till Arlanda, från regionens två flygplatser, främjar bra relationer och kommunikationer som ger goda möjligheter till internationell konkurrenskraft.

 

Unika upplevelser

Höga Kusten är en plats för äventyr. Här finns Sveriges bästa friluftsliv och det är här som minnen för livet skapas. Skärgården liksom inlandet ger många möjligheter till aktiviteter och utflyktsmål. Vandringsleder, utsiktsplatser och naturreservat är en ypperlig arena där entreprenörers fantasi och besökares upptäckarglädje möts. Utöver upplevelser i naturen finns ett rikt kulturarv och många sägner och berättelser unika i sitt slag som är värda att uppleva. 

 

Unika smaker 

Höga Kusten må vara starkt förknippad med sin fagra natur, men det går inte att ta fel på bygdens passion för sin mat och dryck. Med en ökad efterfrågan på lokalt producerad mat gjord på råvaror med naturen som skafferi, så finns det utmärkta förutsättningar för att måltidsturism i Höga Kusten ska kunna vara en tillväxtfaktor för besöksnäringen. 

 

Kultur i fokus

Höga Kusten är hem för många artister, bland annat Tomas Ledin som döpt ett av hans album till just Höga Kusten. Dessutom finns musikproducentutbildningen Dream Hill Music Academy i Örnsköldsvik. Skolan är grundad av Anders Bagge, en av Sveriges mest framgångsrika producenter. Detta gör Höga Kusten till en attraktiv plats för musikskapande och entreprenörskap inom kulturella och kreativa näringar.

 

Under året arrangeras många konserter med allt från lokala till världskända artister. Inom destinationen finns flertalet arenor och lokaler som passar utmärkt för kulturevenemang av alla dess slag - många av dessa med naturen som dramatisk scenografi. Förutom Melodifestivalen, som har hållits i Fjällräven Center flertalet gånger, så har artister som Alice Cooper och Lars Winnerbäck uppträtt i arenan. Årligen lockas tusentals människor till Näsåker och den omtyckta musikfestivalen Urkult. Människor, musik och kultur från olika delar av världen möts i en folkfest för alla. I Nordingrå lockar New Orleansfestivalen många musikälskare årligen och Härnösand bjuder på Operafestival. 

 

Höga Kusten har också en rik historia av framgångsrika konstnärer, där storslagna vyer har fått agera inspirationskälla. Inom ramen för t ex High Coast Art Valley finns ett tjugotal konstverk placerade i naturen. Det är svårt att hitta en bättre plats för kreativt skapande än Höga Kusten. För att främja konstnärer finns även ett speciellt stipendium att söka. Höga Kustenstipendiumet delas ut varje år och bidrar till att öka intresset för nordisk konst. Kombinationen mellan arkitektur och natur upplevs kanske allra bäst i arkitekturfestival Arknat Höga Kusten. Ett projekt där arkitekter från Skandinavien har bjudits in för att skapa unika konstverk i naturen. Alstren påminner om traditionella vindskydd och idag finns sex stycken vindskydd placerade längs med Höga Kusten-leden. Ytterligare tre vindskydd är på gång. 

 

Ett friluftsliv i världsklass

Tack vare unika miljöer med berg, skog, hav, älvar och nipor ges oändliga möjligheter till aktiviteter och utflyktsmål i Höga Kusten. Du som är friluftsintresserad hittar ett stort utbud av vandringsleder, utsiktsplatser och naturreservat. På vintern finns goda möjligheter till åka skidor på längden och utanför, men även skridskoåkning, tur med slädhundar eller varför inte vintervandring i nationalparken. Det är bara fantasin som sätter gränser. Förutsättningarna för företagsamhet inom idrott är närmast oändliga. Med Sveriges bästa friluftsliv som råvara erbjuder Höga Kusten enastående villkor för idrottsrelaterade tjänster.

 

En plats att trivas på

Många som flyttar till Höga Kusten blir också kvar här. Kanske är det inte så konstigt med tanke på de trivsamma omgivningarna och närheten till naturen. Höga Kusten är också en bra plats för barn att växa upp på. Inflyttade fastnar ofta för den trygghet och livskvalitet som finns i Höga Kusten. 

 

Här startar framgångssagan. Höga Kusten är på väg mot framtiden - Hänger du med?